Case - Arbete med att förbättra inscreenvärden och läsarupplevelse på Norran.se

Inlägg av

Norran.se är Skellefteås största lokaltidning och har levererat starka lokala nyheter sedan 1910. Online var de tidiga och ute redan 20 februari 1996. Fundera på hur tidigt det var... 1996 kunde mellan 5 och 6% av Sveriges befolkning koppla upp sig. Det var samma år som Blocket.se startade och 2 år innan Google grundades (1998) 

Ingen kan Skellefteå bättre än redaktionen på Norran. Leeads och Norran har arbetat ihop nära på sedan Leeads start 2010 och de har i alla lägen fortsatt varit lyhörda för vart marknaden tar vägen och vad som är viktigt att ta rygg på kvickt.

Ny site lanserades våren 2018 och mycket blev bra men några enkla "know how" i samråd med Leeads tar nu även siten till en topposition i att leverera digital kundnytta. När nya siten lanserades så hade Norran placerat både desktop och mobil panoraman där marknaden 2016 sa att den skulle vara placerad. Dvs under sidhuvud. Pree 2016 var ovan sidhuvud standard och de annonserna scrollades bort fortare än du hinner säga CPM 300.

Norran.se desktop panorama 1 innan sista justeringarna

Norran.se Mobil 1 innan sista justeringarna

Panorama 1 desktop låg på ett inscreenvärde om 60,5% vilket inte alls är oävet men inte i närheten av där vi vill att den skall ligga. Likaså störs användarupplevelsen av att det första du möts av är en annons som du snabbt scrollar bort. Du vill ju läsa din artikel så snabbt ner till content.

Mobil 1 med samma placering drabbades av samma öde. Snabb scroll bort då man vill ner till artikel och då scrollen är snabbare i mobilen snittade vi på 45,5% inscreen vilket både är under godtagbar standard och inte så bra som det går att nå.

Mobil 2 placerades om möjligt ännu "tristare" men enligt tidigare marknadsstandard helt rätt. Under artikel. Tyvärr har ganska mycket annat även hamnat mellan Mobil 2 och artikeln vilket gör att den kommer ofta helt ur spel. Endast de som scrollar ner till artikel 2 kommer att se mobil 2 vilket gjorde att den fick inscreenvärden på 45,3% i snitt.

Mobil 2, efter social widgetar, efter kommentarer och efter native.

Vi fick igenom några enkla justeringar och nu mer placeras både Panorama 1 desktop och Mobil 1 mellan ingress och brödtext. Det ger både en bättre användarupplevelse och bättre inscreenvärden. Det första du möts av är inte en annons som du snabbt scrollar bort och när annonsen är inbäddad med text på båda sidor kommer den i spel mycket oftare och längre. Kundnytta levererad.

Norran.se desktop panorama 1 efter justeringarna
Norran.se Mobil 1 efter justeringarna

Mobil 2 flyttas upp in i textflödena och repeteras i brödtext efter givna regler. Just nu efter vart fjärde stycke eller 1 200 tecken. Det ger användarupplevelse som separerar annonser i mobilen med minst en scrollvy så att endast en annons exponeras åt gången och det ger en bättre användarupplevelse.

Mobil 2, efter justeringar

Inscreenvärden efter omgörningen: Panorama 1 desktop: 66% (upp 10%) Mobil 1: 56,75% (upp 25%) Mobil 2: 55,48% (upp 20%)

Och en mycket behagligare läsarupplevelse på köpet.

Internets historia

1984 Det första svenska IP-numret registreras, Chalmers i Göteborg.

1985 kom de första toppdomänerna, till exempel com, org och se.

1990, den första webbläsaren konstrueras.

1994, 22 augusti. Aftonbladet publicerar kulturmaterial på nätet.

1995, 3 maj. Helsingborgs dagblad är först ut i Sverige med hela tidningen på nätet.

1996, 22 januari. New York Times får egen nättidning.

1996, 20 februari. NV online startar.

1996. Blocket startar.

1998. Google grundas.

2003. Niklas Zennerström grundar Skype.

2004. Mark Zuckerberg lägger ut sin första Facebooksida.

2006. Daniel Ek och Martin Lorentzon skapar musiktjänsten Spotify.

2007. Apple släpper sin smarta telefon, Iphone.

2010. Mobilapplikationen Instagram, socialt nätverk och fotodelning, lanserades i oktober detta år. Även Leeads Commercial Partner grundas Oktober 2010. Helt klart en speciell månad i Internets historia.

2011. Snapchat introduceras, ett bilddelningssystem för smarta telefoner.

2014. Mobilappen Jodel startas, ett platsbaserat forum för anonyma inlägg.

2018 Leeads trimmar inscreenvärden till toppklass.