Trusted Marketplace

Inlägg av

Arbetar du med marknadsföring så har du med största säkerhet sprungit på begreppet Trusted Marketplace och har även förståelse för vad det innebär. Enkelt förklarat en trygg annonsmiljö där du kan känna dig konfident med att din reklam inte syns i någon brottslig, kontroversiell eller oärlig kontext. Många annonsörer vill till exempel inte synas i "höger media" eller på forum likt flashback där både ämnen och ton kan vara kontroversiell. Inget konstigt i det.

YouTube har under året varit rejält i blåsväder för att deras algoritmer inte lyckats säkerställa att stora varumärkens annonser inte syns i hop med våldsamma klipp eller till och med klipp där nazistiska åsikter/kommentarer/satirer sprids. Flera av världens största varumärken drog till och med in hela sin annonsering på YouTube under långa perioder.

Det talas om skadan som varumärket utsätts för att synas i den kontexten eller i fel kontext. Men vad händer med en brukligt trygg annonsmiljö när andra varumärken "tillåts" vara oseriösa, köra fake news eller rena scams? - Vi tänker på Facebook i det här inlägget. Facebook har axlat en enorm mantel som annonsmiljö med stor tillväxt och fler och fler som får goda resultat på sin marknadsföring här. Men de har även en växande andel annonsörer som kör i stort sett rena scams och som världen över använder sig av lokala profiler utan tillåtelse i sin falska marknadsföring.

Det kan bland annat se ut så här när Filip Hammar säljer bitcoinscams.

Eller såhär när Björn Borg utnyttjas på samma sätt.

Notera gärna alla "likes" och kommentarer. Gemene man ser i merpart igenom dessa scams och "garvar åt dem". De går inte på stuntet och de hånar annonserna.

Klickar man på dessa annonser landar man här eller på liknande sidor där de kapat DN´s varumärke och försöker anvönda styrkan i detta för att på så sätt bygga förtroende för sin scam. ( De hänvisar även förtroendefullt till fler andra starka varumärken inom nyhetsmedia.

Det vi vill lyfta fokus på är om inte att dessa annonser tillåts fortsätta med sina scams urvattnar förtroendet för ärliga varumärken som annonserar i samma kontext? Vi tror det. Om man dag efter dag matas med att Facebook är fyllt av fake news och fake ads, gör inte det då Facebook till en Untrusted Marketplace?

Värt att fundera på över sommaren.