Vikten av kontext är större än någonsin

Inlägg av

Leeads tog redan 2016 tag i att kika på om kontext är en viktig eller oviktig parameter i det medielandskapet vi navigerar i. Vi har den största respekt för medieköpare ute på marknaden men vill flagga för att KPI:er som höga inscreenvärden och lägsta möjliga pris idag ofta tenderar att värderas över vikten av att din annons exponeras i rätt miljö. Vikten av vad publicisten lyckats tanka sitt varumärke med genom åren går inte att helt bortse ifrån och vi vill lyfta fokus här lite grann.

2018 är detta extra viktigt att tänka på, inte minst då så mycket av displayannonseringen idag köps via programmatiska system och optimeras av artificiell intelligens (AI).

AI kikar bara på hårda KPI:er men värderar inte mjuka mänskliga värden som miljön du syns i och vad det innebär eller inte innebär. Spelar kontexten någon roll? Uppfattas en annons likadant om den syns på DN.se som om den syns på HuffingtonPost.com? DN.se har ett uppbyggt förtroendekapital hos genomsnittssvensken sedan många många år. Huffington Post är en aktad och respekterad internationell titel men är den stark nog att vara budbärare åt dina kampanjer? Det tog Leeads reda på åt er...

Vi  skapade kampanjer i syfte att visa bannerannonser i en internationell kontext och i en svensk. Naturligtvis är det då viktigt att dessa sajter är så lika varandra som möjligt varför vi valt två nyhetssajter; dn.se och huffingtonpost.com samt två intressesajter; recepten.nu och myrecipies.com.

Vidare har tre olika typer av annonsörer använts för studien; Coca-Cola, Danske Bank och Tallink Silja. Samtliga tre har presenterats på samtliga fyra sajter varför tolv olika kombinationer har utretts.

Sedan ställde vi lite frågor...

De viktigaste frågorna var:

1) Hur troligt är det att du kommer klicka på reklamen?

2) Hur troligt är det att du kommer att köpa något från annonsören efter att ha sett reklamen?

3) Om du skulle nappa på erbjudandet, Hur trygg skulle du känna dig att använda ditt kontokort efter att ha klicka på annonsen från den specifika siten?

Köpintentionen från svenska sajter och svensk kontext var mer än dubbelt så hög...

Tryggheten i att våga använda kontokortet online säger en del om vad du kan förvänta dig för konvertering när du annonsera i olika kontexter.

Nära på alla olika parametrar pekade mot att en familjär och varumärkesstark kontext spelar stor roll.

Köpintentionen ökade med 141 % !!! 

Det låter som nära på osannolikt högt men försök att använda lite sunt förnuft i dessa analyser. Känner du dig tryggare i att spendera 1 500 kr på en klocka i en för dig välkänd butik kontra en bakgata i okänd stad? Brukar den billigaste klockan vara den bästa? Håller de billigaste strumporna längst? Kan det var värt att betala lite mer för en annons i en kontext som byggt sitt förtroende hos besökaren under många år? Finns det något troligt samband mellan att du bör få högre konvertering i en trygg kontext?

Det är många annonsörer som idag använder sig av Leeads Commercial Partner då vi är en TMP - Trusted Market Place. Här finns ingen risk att man hamnar på "högerobskyra" mediesajter. Här vet man att man är trygg i sitt annonsköp. Det är precis likadant för slutkonsumenten när han/hon surfar runt där ute. Sajter och publicister som har högt förtroendekapital hos läsaren kommer leverera en bättre konvertering och helhet i kampanjen.

Detta är såklart ännu viktigare när du arbetar med Nativeannonsering

Här kan du se artikeln live

Alingsås Tidning har en stark trovärdighet som byggts upp och förtjänats under lång tid hos kommunens strax över 40 000 invånare. Vill Nespresso verkligen få oss att förstå varför kaffekapslar är gjorda av aluminium så är sannolikheten större att de lyckas få trovärdighet i sin text om den publiceras i kontexten Alingsås Tidning än om de publicerar samma text på sin egen sajt.

Likaså kommer vi få fler i Nacka att läsa om Nespressos kapslar via NVP.se än om vi försökte få dem läsa samma text på Nespressos hemsida. Budskapet kommer sjunka in på ett helt annat sätt. Trovärdighet kommer "smitta av sig". Lästid kommer att vara längre och Time Spent ihop med varumärket högre.

Under våren har vi i genomsnitt (lågt räknat) haft 1,5 min i snittlästid på alla natives som rullat. Då har vi varit hårda i den egna regelsättningen. För att räknas som läst måste besökaren varit inne 10 sekunder och vi har stängt av mätaren på 3,5 min. Toppresultat på genomsnittstid har varit mellan 2-3 min. Vår bästa clickout har varit 15,3% på en kampanj i specifix kontext. Sjuka siffror.

Vårt Native Team lyckades med konststycket att få en artikel om ingenjörsföretaget Ramböll att bli den mest lästa artikeln på flera av nyhstesajterna den veckan. Det om något säger det mesta av vikten av kontext.

Har du orkat läsa ända hit så hoppas vi att vi lyckats bygga lite förtroende hos dig som läsare. Sluta jaga absolut lägsta pris och lägg mer energi på att hitta absolut bästa kontext till bra pris och dina kampanjer kommer ge såååå mycket bättre resultat.

Du hittar din bästa rådgivare till nästa kampanj här

Vill du VERKLIGEN få effekt ut över det vanliga rekommenderar vi en kontakt med vårt systerföretag We Are Stories. This is were the magic happens...